Изложба "Нови Сад седиште Дунавске бановине"

Отварање изложбе је 31. јануара. у 12,30 у великој сали КЦ "Руменка"

ИЗЛОЖБА "НОВИ САД СЕДИШТЕ ДУНАВСКЕ БАНОВИНЕ" У КЦ "РУМЕНКА" ПОВОДОМ 1.ФЕБРУАРА, ДАНА ГРАДА НОВОГ САДА

Првог фебруара прославља се дан када су становници данашњег Новог Сада, а тада војне вароши зване "Петроварадински шанац" добили повластице од врховне власти Монархије којој су припадали, тј.када су добили статус слободног краљевског града и тај 1. фебруар 1748.године слови за Дан Града Новог Сада.

Грађани су 1748. године, за 80 хиљада рајнских форинти откупили, од царице Марије Терезије статус слободног града, при чему је, као гаранцију, царица потписала "Повељу слободног краљевског града" и тиме омогућили његов бржи развој, до тада спутаван жупанијском и војном влашћу. Наредна два и по века а надамо се и у временима која ће уследити, Нови Сад је синоним слободе и слободарских идеја и духа, а тиме себе представљамо региону и свету кроз историјску призму времена.


Негујући културу сећања а у духу љубави према Граду који нам је свима дом са хиљаду топлих лица добродошлице која не поставља питања и топло пригрли све придошлице који у њему нађу смисао, Културни центар "Руменка" биће домаћин изложбе "Нови Сад-седиште Дунавске бановине" аутора историчара Петра Ђурђева.

Изложба приказује развојну фазу Новог Сада по завршетку Првог светског рата до 1944.године у којој је наш град доживео експанзију у градитељству које је и данас препознатљиво а изложбу ће свечано отворити и о поменутим темама говорити историчар Ђорђе Србуловић.


Отварање изложбе је планирано за 31.01.2020. са почетком у 12,30 у великој сали КЦ "Руменка".

Поништи подешавања

Алати за приступачност за слепе и слабовиде

Величина фонта

A A A

Подесите контраст

A A

Обележите линкове