Каталог градитељског наслеђа Руменке

 

Представља јединствен приказ археолошких налазишта, старих карата места и локалитета али пре свега градитељског наслеђа на простору данашње Руменке. Каталог је настао као плод међуинституционалне сарадње две установе културе- Културног центра „Руменка“ и Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада.

Јединственим, афирмативним приказом градитељског наслеђа од сакралног, преко објеката под претходном заштитом до јавних споменика и објеката од важности за место и житеље, овим пројектом направљен је значајан искорак у односу према материјалном наслеђу и култури сећања једног локалитета али је истовремено, пером историчара, археолога и осталих сарадника на пројекту испричана прича о коренима, развоју и нестајању градитељства које баштинимо, те је од посебне важности сачувати га и освестити колика је чаролија и богатство поседовати такав дар претходника.

Каталог градитељског наслеђа Руменке настао је са жељом да се чаролија њене материјалне баштине сабере, обједини и сачува те као таква представи нашој и страној публици, обзиром да је поред културног она важан део туристичке понуде Града Новог Сада, посебно у светлу предстојеће 2022.године у којој Нови Сад а тиме и Руменка као његов важан део, слови за Европску престоницу културе. С тим у вези каталог ће бити преведен на енглески језик а промоција истог, штампа публикације и изложба фото-документације планирана је за период у коме ће епидемиолошке мере бити либерализоване.

За сада, Каталог градитељског наслеђа Руменке, представићемо публици у он-лине формату, путем друштвених мрежа и официјелног сајта установе поводом традиционалне манифестације Зимски дани културе, кулинарства и старих заната, 19. фебруара од 11 часова. 

Кликни на слику ...

 
Поништи подешавања

Алати за приступачност за слепе и слабовиде

Величина фонта

A A A

Подесите контраст

A A

Обележите линкове