Представа за децу „Бајка о сунцу“

 

Премијера јединствене луткарске представе која мотив сунца обрађује са становишта интернационалног мотива у бајкама широм света, посебно у индијанској традицији виђен очима данашњег посматрача. Представа је рађена у копродукцији Позоришта "Театрило" и Културног центра "Руменка".
Овај јединствени луткарски перформанс  је прошао  селекцију Фестивала дечијих позоришта у Мостару и представиће се публици у овом делу Босне и Херцеговине 27. септембра у такмичарском делу.


БАЈКА О СУНЦУ


Индијанска бајка која нам говори о драгоцености сунца. Сунце као симбол живота и егзистенције. Оно нам шаље светлост и топлоту, утиче на промену дана и ноћи, на климу. Без њега би завладала тама и сва вода на планети би се тренутно заледила. Угасио би се живот. Има једна легенда о томе како је сунце почело да обасјаве све … Главни актери представе су два индијанска племена која живе на различитим странама велике планине . Једно племе живи на страин коју обасјава сунце И та страна је зелена , осунчана, потоци жуборе , птице цвркућу , људи су срећнији И веселији … А са друге стране где сунчева светлост не може да добаци живи индијанско племе које живи у вечитој тами И хладноћи. С те стране је све сиво, нема биљака ни живетиња , људи су тмурни И несрећни … Ова два племена никада се нису срела нити посетила тако да нису знали једни за друге . Када једног дана мали индијанац Кијави оде у лов И залута И оде на сунчану страну планине … Онда се деси оно што поглавица сунчаног племена каже “ Ко једном угледа сунце, више никада неће хтети да живи у мраку”…Како је Кијави успео да намести сунце да греје И његову страну планине треба видети кроз авантуру Кијавија, мале индијанке Моноки И сунца .
Ипак је на крају битна ствар да схватимо Колико је сунце драгоцено И Колико треба да водимо рачуна да оно остане “здраво” …

Драматизација и режија
Цветин Аничић
Глумци
Ружица Бојовић
Цветин Аничић

Лутке
Нела Алиловић
Моника Јованов

Костим
Илијана Орешчанин
 

Продукција Театрило

Поништи подешавања

Алати за приступачност за слепе и слабовиде

Величина фонта

A A A

Подесите контраст

A A

Обележите линкове